03. Linksys WRT54G v2.2 MMC/SD MOD



Сега ще ви покажем нещо интересно. Ще ви покажем как се прави модификация с която вграждаме ММС/SD
карта от 2GB (може и други, но не по-голяма от 2 гига) в рутера. Имайте в предвид, че не всички карти могат да се използват, някои просто не се разпознават от драйвера на dd-wrt. За повече информация потърсете в google. В този пост ще ви покажем как се прави с карта Kingston 2GB (това имаше на промоция в магазина).
Първото нещо което ни трябва е най - евтиния ММС/SD “Card Reader” който успеем да намерим в магазина. Разбира се ако имате някой който не използвате може също да ви свърши работа. В случая ще използваме ето този:




Както виждате премахнахме USBто както и всички съпротивления и др. за да не ни пречат когато го слагаме в рутера. Искахме да оставим и слота за картата на платката защото отстраняването му без духалка изисква много време, но се оказа че ако го оставим чипа от долу пречи и няма ка да го закрепим. Още един загубен час но със сигурност си струваше. Ако все пак на вас не ви пречи и не махате самия слот както ние го направихме след като сте отсранили USBто е хубаво да срежете всички пътечки които са свързани с пинчетата на самия Card Reader за да не даде „на късо”. Ако евентуално се съмнявате че може да даде „на късо” проверете пиновете с мултицет.



Както виждате отстранихме самият Card Reader от платката и запоихме пиновете от 1 до 7. Кабелчетата взех от един стар дата кабел за телефон който вече не ми трябваше. Нарочно запоих пиновете с разноцветен кабел за да е по-лесно и прегледно нататък. И така, имаме карта, имаме си слот за нея, запоихме кабелчетета и сега идва ред на рутера. Отварянето му е като на всеки друг от WRT54 серия. Махате антените които са на резба след което отстранявате предния капак с дърпане. ВНИМАНИЕ!!! Искам да отбележа, че при махането на предния капак се къса гаранционната лепенка което води до анулиране на гаранцията и ако рутера ви е все още е в гаранция, и не искате да я изгубите, по добре се откажете навреме. Ако все пак искате да продължите дърпайте здраво. За да отворите WRT54 понякога се изисква повечко сила. Сигурнo ще последва въпроса: "Добре де няма ли някой винт или болт който държи двата капака?" отговорът е НЕ!!!


Вече сме отворили рутера и виждаме от какво е направен - основна платка с няколко порта и чипа за wireless. Безжичната карта е Broadcom благодарение на която имаме възможносттс да си правим всички тези надстройки.

А ето и основната платка в ляво. За да я отделим от долната пластмасова част на рутера трябва да отвием едно болтче (ограденото в червено). Ако кликнете на картинката ще може да го видите по-добре.
Вече имаме достъп до платката и можем да я поразгледаме малко. Този модел WRT54G v2.2, за разлика от новите GS и GL е с една голяма платка която заема цялото място докато при следващите модели тя е Г-образна и респективно по-малка ( което отваря малко повече място ). Това разбира се не ни пречи да си добавяме разни работи - както виждате от Linksys са се постарали да има достатъчно място.



И така, имаме изваденото дъно, имаме и Card Reader със запоени кабелчeта, остава единствено да видите къде точно да ги свържете.


Вече виждате означените с червено места където трябва да запоите кабелите. Може да увеличите изображенията за да виждате по-добре къде да запоявате. Опитах се да направя картинките достатъчно големи за да е прегледно. Има само едно място може би, където ще ви е малко по-трудно, просто чипчето или каквото е там, е много малко. Оградих го с червено на първата картинка горе. Опитайте да запоите само там където е обозначено - най-добре е след това да проверите с лупа дали не сте окъсили.
А ето и как изглежа всичко запоено :) Не съм увеличил единствено как е запоен кабела към пин номер #1 защото на горната снимка в дясно го има.

Сега разибира се следват още няколко снимки за да видите къде и как точно закрепихме Card Reader-а. За нас най-удобното място беше отзад над WAN и LAN портовете, защото ни се налага често да вадим мемори картата. Ако смятате че на вас няма да ви се налага да я вадите толкова често просто я оствете вътре и затворете рутера като я изолирате добре за да не дава "на късо". Следват и снимките с начина по който го направихме ние.



Какво оства да направим:
- ами като за начало да сглобим рутера. Ако сте пуснали кабелите малко по-дълги ги залепете или приберете по някякъв начин, за да ви е по-прегледно и за да не скъсате някой при следващото отваряне. След това върнете платката на основната пластмаса като завиете винтчето. Изпилете пластмасата над WAN и LAN портовете за да може да се вади свободно картата, сглобете рутера и завийте антените.
- сега трябва да форматирате мемори картата на ext2 файлова система. Правим това защото firmware-а е практически е вид линукс на който по подразбиране файловата система е ext2. Има начин да си оставите картата на FAT или FAT32 но за целта ви трябва допълнителен драйвер който да инсталирате. За по-лесно ви съветвам да я форматирате и да си инсталирате драйвер на лаптопа или компютъра с който да четете такава файлова система. Има достатъчно програмки с отворен код които дават такава възможност. За да чета картата аз използвам
Ext2 Installable File System For Windows която може да си свалите от линка. За да форматирам картата си инсталирах Paragon Partition Manager - за съжаление програмата е платена и трябва да си я купите или дръпнете от някъде, но мисля че я има в zamunda.net или пък в isohunt.com
- остава ни единствено да влезем в рутера и да дадем "enable" на менюто което активира картата. Менюто се намира на страницата Adminstration и се казва MMC/SD Card Support. След активирането, след натискането на Apply Settings и рестарт на рутера (който се прави на същата тази страница) би трябвало под MMC/SD Card Support да ви се изпише капацитета на картата която използвате. В нашия сучай 2GB.



Надявам се да ви харесва информацията и снимките. Ако все още се чудите за какво по дяволите ни трябва да си играем толкова време за да си вграждаме мемори карта, отговорът е много простичък? Тя ни дава възможност да увеличим паметта на рутера, което дава възможност да си инсталираме разни програмки. Дава ни възможност да правим статистика на мрежата като запаметяваме база данни на ММС картата. Аз лично я използвам за airodump като на картата събирам ivs пакети... Има и други приложения...

Ако вече сте заинтересувани може би ще изчакате още малко за да видите как става това...

За други версии на Linksys WRT54G/GL/GS начинът на свързване върху дъното на рутера е малко по-различен. Очаквайте най-скоро да качим снимки къде точно са точките на свързване. Успех...

P.S.: Ако имате някакви въпроси за статията, винаги можете да се обърнете към нашия екип. Ще се пробваме възможно най-скоро да ви отговорим.

Comments

Unknown said…
евала пичове адски полезен мод утре ми пристига моя wrt54g rev2 и ще го пробвам дали ще стане на него

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1