14. WDS in DD-WRT

За хората, които имат проблеми с разпространяването на интернет безжично към по-отдалечени точки, имам едно добро решение на проблема. Решението се казва WDS(Wireless Distribution System). Това е връзка между два или повече рутера чрез техните MAC (хардуерни) адреси. Говорим за връзка от типа Repeater Bridge, но за моя изненада е доста по-стабилна и бих казал доста удобна за поддръжка. Рутерите работят като едно: едно и също име, един и същ канал, една и съща парола за безжичната ви мрежа. В зависимост от това къде се намирате (до кой от рутерите), автоматично се връзвате към този с най-силния сигнал. Не е нужно да пускате Repeater след Repeater с различни имена на мрежите, за да може сигнала да стигне и до вас.

Както винаги, разбира се, използваме любимия ни DD-WRT фърмуер за уникалните WRT54G/S/L рутери. Конфигурирането е лесно и логично – предаващият, централен рутер, раздава IP-та (единствено на него е пуснат DHCP Server), а рутерите вързани към централния чрез WDS препращат IP-тата от централния. Независимо към кой от рутерите сте вързан можете да влезнете във всеки един от останалите рутери и да променяте настройките им.

Най-опростеното обяснение за конфигурирането на рутерите може да видите на схемите тук:



или по-скоро:



До тук с простите схеми. Време е да навлезнем по-дълбоко в конфигурирането. Влезте в първия (централния) рутер чрез адрес http://192.168.1.1 от някой уеб браузер. Всички настройки, които ви трябват може да прочетете тук, като, разбира се, съм описал само най-необходимите настройки, за да функционира мрежата ви. Имената на рутерите, IP адресите и MAC адресите съм посочил в схемите по-горе за да се ориентирте по-лесно.

Първи рутер Router1 (WDS Main):



Тъй като този рутер е водещият, на него може да оставите включени всички настройки за сигуност или да ги изключите ако имате по-добър firewall преди него. На останалите рутери не е нужна никаква допълнителна сигурност! Дайте „Disable“ на „Firewall Protection“ в „Security“ страницата! Ако оставите защитите, има голяма вероятност рутерите да се объркат и да ви забраняват да виждате други компютри или уебсайтове.

Втори рутер Router2 (WDS 1):




Конфигурацията на третия и четвъртия рутер (WDS 2 и WDS 3)е абсолютно еднаква с тази на втория рутер (WDS 1), с изключение на IP и MAC адресите, които вписваме в тях за постигане на WDS връзката.

Трети рутер Router3 (WDS 2):




Четвърти рутер Router4 (WDS 3):




Ако имате или искате да имате включен MAC filtering, ще се наложи да вкарате MAC-овете на на различхните рутери един в друг, а именно:

В Router1 MAC-овете на Router2 и Rоuter3 и на клиентите, които искате да се връзват към мрежата.
В Router2 MAC-а на Router4 и тези на клиентите, които искате да се връзват към мрежата.
В Router3 и Router4 само MAC-овете на клиентите, които искате да се връзват към мрежата.

И това е всичко! Ако се загледате и проследите логиката в конфигурацията, ще видите, че няма нищо сложно, а ефекта е удивителен! Приятна игра с рутерите и благодаря за отделеното внимание и време!



Comments

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1