08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1

В тази малка статия ще ви опиша как се инсталира DD-WRT на WRT54GL v1.1.

Какво ще ви е нужно:


1. WRT54GL v1.1 (може да пробвате и без него де :P)

2. Първо този firmware: dd-wrt.v24_mini_generic.bin (Updated on 29.08.2009)

3. И след това този: dd-wrt.v24-11482_VINT_std.bin (Препоръчвам този тъй като не бях доволен от последната версия на BrainSlayer)


Добре, да се надявам, че сте се подготвили вече, така че да можем да се залавяме за работа.

Първо трябва да заменим оригиналния firmware с този на DD-WRT. Това на което трябва да се обърне специално внимание е, че се прави с mini версията, иначе има опасност от brick (което до сега не ми се е случвало).


Ако не ви е ясна процедурата с оригиналния firmware ще ви обясня с 2 думи как става всичко. Пускаме програмата която използваме за достъп до интернет и вписваме адреса http://192.168.1.1/ (ако е по подразбиране). След това отиваме на прозореца „Administration” и след това „Firmware Upgrade” и в последстрие натискаме бутонa „Browse...” (така е при мен, това е в зависимост от езика на инсталираната операционна система на персоналния ви комютър). Избираме маркирания на изображението файл (при вас би трябвало да има същото име dd-wrt.v24_mini_generic.bin), натискаме бутона „Open“ и след това ни връща пак на страницата на рутера, където натискаме бутона „Start Upgrade” (при мен го пише на немски, тъй като роутера ми е пройзведен за Германия).


Внимание!!!

Актуализацията задължително трябва да се прави с кабел, а не по безжичната мрежа.

По време на актуализацията не е желателно дори да „дишате” около рутера. Изчакайте на спокойствие всичко да приключи. Най-важното е да не го вадите от захранването. До 2-3 минутки би трябвало да получите отговор от рутера.


След 2-3 минутки би трябвало да ви излезне страницата на DD-WRT, която изглежда като тази по долу.

Вече е време да отдъхнете, защото минахме най-страшната част. Сипете си чаша бира или награбете направо литровата халбата. Попринцип можете да продължите да работите и с този firmware, но нали това не е целта на упражнението, а и като разполагаме с 4 MB Flash, защо да не ги уползатворим.


Продължаваме към следващата стъпка.

Първо е добре да се направи един 30/30/30 рестарт на рътера (за повече информания прочетете тук http://linksyswrt54.blogspot.com/2008/12/07-warning.html). След това просто отивате на „Administration” (ако ви поиска потребителско име и парола просто напишете User: root Password: admin) и след това на „Firmware Upgrade”. Бих препоръчал след като селектирате версията която съм ви препоръчал (dd-wrt.v24-11482_VINT_std.bin) ще е добре и да дадете опцията от падащото меню „Reset to Default settings”. Вече сте готови да натиснете и „Upgrade”.







След по малко от 2 минутки би трябвало всичко да е готово и да ви се покаже прозорец на DD-WRT, където ви предлага да смените потребителското име и паролата. Това може обаче да го направите и след като направите отново 30/30/30 рестарт на рутера (препоръчително е след всяка смяна на firmware да се прави).

Вече стигнахме и до последната стъпка от нашето пътешествие. Как да конфигурираме най-оптимално DD-WRT, така че рутера да работи безотказно. Ще ви покажа няколко хитри и лесни трикчета.

Първото нещо което винаги правя е да си увелича работната честота на процесора (от 200MHz на 225MHz, повече от това обаче не препоръчвам). Това става по следния начин, отиваме в графата „Administration” и първата подграва „Management”, след това отиваме надолу и сменяме честотата. В последствие отиваме на „Apply Settings” и ако вие не го рестартирате наврем той сам ще се рестартира, но спокойно, до минута трябва пак да е в работна готовност.



Второто нещо което можете да направите, за да имате винаги стабилна връзка е да го пускате веднуж на ден да се рестартира или да му зададете интервал през който да го прави. Това се прави много лесно. Просто отивате отново в графата „Administration” и след това в подграфата „Keep Alive” и там избираме опцията „Schedule Reboot Enable”. Тук вече избираме или „Interval”, където настройваме през колко секунди искаме да се рестартира, или както аз съм го настройл „At a set Time”, което значи че определяме или ден от седмицата или всеки ден в определен час да се рестартира. В последствие отиваме отново на „Apply Settings”.



Третото нещо което ще ви покажа сега е как да си увеличите обхвата на рутера, без да ви се налага да слагате по-големи антени. Найстина не е голяма разликата, но в действителност се усеща.

Отиваме в графата „Wireless” – „Advanced Settings” и по средата „TX Power” го настройваме от 70 на 100mW. В последствие отиваме на „Apply Settings” и сме готови.


Надявам се статията да ви е помогнала и в момента да обичате вашия Linksys WRT54GL v1.1 много повече от преди. Аз поне не издържах и 30 секунди със стария firmware (това беше времето което ми беше нужно да го махна).

P.S.: Ако имате някакви въпроси, винаги можете да се обърнете към нашия екип. Ще се пробваме в най-скоро време да ви отговорим.

Comments

Васиев said…
А в какво точно се изразява разликата между мини версията и другата
Мини версията е по-урязана за рутерите, който разполагат с по-малко флаш (например само 2 МБ) на който да се качи ОС.

http://dd-wrt.com/wiki/index.php/What_is_DD-WRT%3F#File_Versions
Krasen said…
Здравейте, вчера сложих на моя Linksys WRT54GL dd-wrt, обаче не мини версията , а стандартната при флаша написа цхе е минал успешно и от тогава ми мига лапичката само на захранването, инямам пинг до устроиството. Може ли някак да се оправи или ?
Попринцип след като си махнеш оригиналния ОС на DD-WRT ОС му трябва някво време да зареди дриверите за устройството. Бих ти препоръчал и 30/30/30 Reset. Ако после все още имаш проблеми пиши пак и можем да намерим решение на проблема.

Успеь
djthephantom said…
Привет!
От къде бих могъл да си дръпна мини версията, тъй като линкът тук, уви нещо неработи вече ? (... докато с втория нямам проблем...)
Предполагам, че е по - добрият вариант да се занимая с мини версията първо, както препоръчвате !?
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/07-21-09-r12533/broadcom/dd-wrt.v24_mini_generic.bin
morqka said…
Здравейте, флашнах си фърмуера както е описано от Петко Вълчев и всичко беше ОК. Но понеже искам да махна ТТЛ ограничението на доставчика и сложих HyperWRT_TTL_Mangling този фърмуер. Даде ми че го е флашнал успешно и от тогава рутера "умря". Мига само индикатора за захранването в зелено. Може ли да се оправи по някакъв начин проблема?
Zdraveite, parvo se izvinqvam 4e pi6a s latinica i sakra6teniq no v momenta nqmam drug izbor. Otnosno rutera i firmware-a, trqbva da kaja 4e ima vazmojnost da se flash-ne s dd-wrt i tftp2 otnovo no samo parvite 10 sekundi. Adresa e 192.168.1.1 Nai dobriq variant e da se mine prez switch ili ako nqmate - hub. Zaredete parvo mini ili micro versiqta sled koeto si ka4ete koqto vi trqbva. A kolkoto do ttl-a v saita na dd-wrt ima statiq(na english) kak se pravi s komandi pez putty(ssh) ili telnet.
Dano sam pomognal
morqka said…
Там е работата че нямам достъп до рутера чрез http. tftp2 зареждам в internet explorer ли? За суич няма проблем да намеря но процедурата каква е?
рутер-суич-ПС и после? първите 10 секунди от стартирането на рутера ли?
Би ли ми обяснил по подробно цялатапоследователност ако ти е възможно разбира се :)
Благодаря предварително.
Процедурата е следната:
1.Свалюте tftp2 от линка
http://www.shadowsoftware.net/shadowgameworld/downloads/tftp2.exe
2.Рутера се свързва със Switch а Switch-a с PC-то
3.Пуска се програмката tftp2 и се browse-ва микро версията на фърмуера, и като IP на което да се качи се задава 192.168.1.1 независимо че компа на открива рутера. И на мен ми беше непонятно в началото как става но това е тема на цял пост. След като се настрои всичко се включва рутера и в първите 10 секунди се дава send или upload (каквото там беше). Дано това свърши работа
Cheers
Нещо което забравих а е много важно!!! Сложи статично IP на компа 192.168.1.2

Успех
Unknown said…
Може ли да се върне обикновения фирмуеър ? И ако да как?
Unknown said…
This comment has been removed by the author.
Здравей,

от DD-WRT можеш много лесно да се върнеш пак към оригиналния фирмуер на Linksys, просто отиваш на Update Firmware в DD-WRT и задаваш като упдате оригиналния фирмуер. След това трябва да изчакаш известно време и ако не е настъпила някаква грешка, ще си пак с оригиналния на Linksys.

Поздрави,
Петко
nasko77 said…
здравейте смених си антените на рутера със 7дб и сложих ддврт но ми е слаб сигнала на 3метра от рутера вече ена 55процента няма никаква разлика от оригиналните антени и тези по 7дб. които също са линксис направих също и клок на 225 и напрежението на 100 но няма разлика има ли начин да се вдигне сигнала от някъде другаде Благодаря предварително
Това което го казваш е много странно. Попринцип има разлика в обхвата (като смениш малките 2,2 dB с големите 7 dB) и при това огромна.
Това да сменяш напрежението е малко опасно. Поне във форума на DD-WRT се коментираше, че има изпържени рутери, така че ако нямаш охлаждане на Chipseta бих ти препоръчал да не го слагаш на повече от 100 mW.
Другото е, че тея стоиности които гледаш, не са в проценти, а отрицателни стоиности на dB.

Биь ти препоръчал този линк: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Index:FAQ#How_do_I_read_signal_and_noise_ratings.3F

Дано да съм успял да ти помогна.

Поздрави,
Петко
nasko77 said…
Благодаря за тази информация а някъде мога ли да намеря настройки нагледно страница по страница менюто на ддврт да не би нещо да не съм нагласил както трябва
Unknown said…
Вчера се опитах да си сложа този фирмуер,обаче линковите за минито не работеха и реших да си сложа направо пълната версия.След като започна да се пълне онова поле при ъпгрейта стигна до половината и ми исписа с червени букви ъпгрейт файлет.След което вече рутера не работи.Лампичките светят,но интернет няма и не мога да влезна в рутера.Май съм го брикнал.Има ли спасение?
Добро утро!

Спасение...според мен шансът е 50:50. Трябва ми повече информация, като например - кой модел на Linksys, какви настроики на мрежата (DHCP или Static IP).

Иначе Димитър Милчев е описал че възможно съживяване е с tFTP2. Това е малка програмка с която, образно казано, преди да boot-не рутера може да му се сложи друг Firmware. Това се получава обаче само с mini версията.
Unknown said…
Модела е: Linksys wrt54GL v1.1
Интернета ми е на DHCP.
Ако може да ми дадете по-подробно обяснение как да го съживя с tFTP2
Погледни този линк:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Recover_from_a_Bad_Flash

Аз имах един рутер който беше brick-нат и за съжаление не можахме да го оправим. Но при теб може и да не е толкова тежко ... Просто прегледай линка, че начините са много.

Успех и дай знак какво си пробвал и дали нещо е помогнало.

Поздрави,
Петко
Unknown said…
Благодаря,оправих се :)
Само още един въпрос.Когато си включа кабела за интернета директно в компа ми е много висока скороста,а когато минава през рутера ми е ниска.Може ли да си увелеча скороста от рутера и как?
Купи си Router с 300 MBit и хубава Wireless Card, която да потдържа 5 GHz и си готов. С 54 MBit и 2,4 GHz максимално можеш да достигнеш по Wireless около 2-3 MB/s.

Поздрави,
Петко

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD