02. Въведение в DD-WRT

Днес съм решил да ви въведа в операционната система с отворен код DD-WRT, която препоръчвам на всеки, виждащ "потенциал" в рутера си.

Всичко започнало на 12. Декември 2004, когато създателят решил да модифицира оригиналната операционна система, виждайки какво може серията Linksys WRT54.

На уеб страницата на този продукт можете да видите и кои други рутери имат възможност за смяна на операционната система и с какви хардуерни характеристики са те. Сега, с две думи, ще се опитам да ви обясня, как можете да се "отървете" от оригиналната операционна система на Linksys.

ВНИМАНИЕ!!!
Аз съм собственик на Linksys WRT54G v2.2 и ще ви обясня как се прави операцията специално за тази версия, моля за другите модели да прочетете на сайта на производителя DD-WRT.
Първото нещо, което трябва да направите, е да си изтеглите версията, която ще пасне на вашия рутер. На сайта се публикуват micro (за рутерите с до 2 MB Flash), mini (до 4 MB Flash), std (до 4 MB Flash) и mega (до 8 MB Flash).
Тъй като моят Linksys WRT54G v2.2 разполага с 4 MB, съм го флашнал с версията std, която разполага с достатъчно функции, които са ми нужни.

Важно!!! Много внимавайте да не си блокирате (brick) рутера. За WRT54G препоръчват да се изтегли dd-wrt.v24-9517-VINT_std.bin и да се флашва с него, след това може да се премине и на друга версия.

Това е страницата на която се ъпдейтва операционната система с файлчето от линка. ВНИМАНИЕ!!! Не гасете или рестартирайте рутера докато правите ъпдейт защото може да го повредите. Имайте в прдвид също, че начинът на качване на операционната система DD-WRT е различен в зависимост от модела на рутера. По горе направения ъпдейт е за версия 2.2 на рутер Linksys WRT54G.
За версиите с по-малко памет респективно 2MB се използва TFTP програма с помощта на която се качва фаила. За този начин ще ви пишем в някой от следващите постове. Ако все пак искате да опитате, в сайта на DD-WRT има подробна информация как се прави ако се поразтърсите.




След като качите операционната система рутера ви ще изглежда по подобен начин:
С версията която сложихме, тази от линка, администраторскят акаунт е "root" а паролата "admin". Разбира се можете да сги смените след това в страницата административни настройки. Вече за по-новите версии след всяко актуализиране имате възможност сами да си изберете акаунт и парола (след версия 24)


За момента е това!!!
Ако имате въпроси, препоръки или предложения с радост ще ви пишем.

Comments

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1