11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

Преди известно време ви показахме как се вгражда мемори карта в рутер на Linksys. Сигурно доста от вас, които имате такъв рутер са го погледнали набързо и са забелязали че модела който имате не е същия. Признавам че модификацията която ви показахме беше за устройство което вече трудно се намира и отдавна го няма по магазините. Затова с голяма радост ви съобщаваме, че днешната модификация ще покаже как се поставя мемори карта в един от най-разпространените рутери на Linksys в момента. Това е модела WRT54GL. Той се среща в 3 разновидности или иначе казано от него има 3 различни версии. Версия v1.0(CPU 200 MHz, RAM 16 MB, Flash 4 MB), версия 1.1(CPU 200 MHz, RAM 16 MB, Flash 4 MB) и една специална версия 1.1 произведена за T-Mobile, която е с повече рам и по-голям флаш(CPU 200 MHz, RAM 32 MB, Flash 8 MB). Нашата модификация е за най-масовия рутер Linksys WRT54GL v1.1.

И така идва ред на необходимите части. Първо и най-важно – рутер!!!, второ най – старият или най – евтиният Card Reader който намерите(и който не ви е жал да разглобите), трето – SD мемори карта(използвахме 2GB Kingston), четвърто – кабелчета(по възможност разноцветни за по-лесно ориентиране) и пето – умения да запоявате.

ВНИМАНИЕ!!!

Не забравяйте че с разглабянето на рутера, си губите гаранцията. Всяка нанесена повреда си е за ваша сметка.

Следват снимки на Card Reader-а който разглобихме за целта.

Следва запояването на проводниците, които както казах вече, за по-прегледно са с различни цветове, за да може по-лесно да се ориентирате. Направих и по-детайлна снимка на Card Reader-a за да видите кой цвят къде се запоява. Използват се изводи от 1 до 7 включително (8 и 9 остават незапоени, а 3 и 6 запояваме заедно за да намалим проводниците с един по-малко) Също така съм направил и снимка на основната платка, и къде се свързват кабелчетата на нея. Оградих местата където се запоява с цвета на проводниците, но ако искате да ги видите трябва да си увеличите снимката.

Ако разгледате добре платката и по-скоро портовете отзад ще видите че Linksys са започнали да използват по-евтини материали. Преди всички портове бях изцяло от метал докато сега само частично. Това разбира се не бива да ви притеснява защото в нашия случай даже е в плюс. Всъщтност ни позволява да запояваме по-лесно защото има по-малко метал(трява да нагряваме по-малко). И така запоихме самия Card Reader за портовете, запоихме жичките за Card Reader -а и за дъното. Вече може да видите и резултатът. При нас изглежда горе долу така:

Остава да форматирате мемори картата на ext2 файлова система. Правим това защото firmware-а е практически е вид линукс на който по подразбиране файловата система е ext2. Има начин да си оставите картата на FAT или FAT32 но за целта ви трябва допълнителен драйвер който да инсталирате. За по-лесно ви съветвам да я форматирате и да си инсталирате драйвер на лаптопа или компютъра с който да четете такава файлова система. Има достатъчно програмки с отворен код които дават такава възможност. За да чета картата аз използвам Ext2 Installable File System For Windows която може да си свалите от линка. За да форматирам картата си инсталирах Paragon Partition Manager - за съжаление програмата е платена и трябва да си я купите или дръпнете от някъде, но мисля че я има в zamunda.net или пък в isohunt.com
Остава ни единствено да влезем в рутера и да дадем "enable" на менюто което активира картата. Менюто се намира на страницата Adminstration и се казва MMC/SD Card Support. След активирането, след натискането на Apply Settings и рестарт на рутера (който се прави на същата тази страница) би трябвало под MMC/SD Card Support
да ви се изпише капацитета на картата която използвате. При нас тя е 2GB.

Сега ще ви покажем следващото модифициране и по-точно поставянето на малко вентилаторче. Това ни помага да намалим температурата на чипсета, а на нашата платка и на рамта. По прицлип ако не си "пържите" рутера на 250Mhz не е нужно да го правите, но ние си експериментираме доста и затова за нашите рутери следващия MOD е почти винаги наложителен. И така частите които използваме са:

  • вентилатор от някое праисторическо дъно. Ние използвахме от дъно с Pentium I, но всяко вентилаторче 4см Х 4см с охладител ще ви свърши работа.
  • малък прекъсвач. Аз го взех от развален принтер, но независимо от къде го взимате гледайте да е достатъчно малък за да се побере в рутера и да можете да го закрепите по някакъв начин. Ако не искате вентилаторът ви да се изключва може да не слагате ключе. На мен лично много ми шуми и понякога го изключвам.
  • термо лепенки. Намерихме ги в един магазин за компютърни части, по принцип лепенките бяха за охладители за RAM памет. Закрепваме го с термолепенки защото няма отвори на дъното за които да го закрепим.
  • кабелчета

Ето ви и няколко снимки.

Прекъсвача сложихме върху LAN портовете малко по-навътре за да не трябва да изрязваме голям отвор на пластмасата отзад. Ако искате да не пречи и да е още по-прегледно може да го сложите между LAN портовете и захранването, но според мен не си стуваше времето което трябваше да загубя. Термолепенките поставихме върху рамта, която е в ляво и върху Broadcom чипа в дясно. Наложи се да използваме малко по дебела лепенка за рамта, защото е по-ниска. Не си мислете че сме търсили такава, просто залепихме два пъти наличната. След това залепихме вентилатора отгоре и запохме минуса за прекъсвача. От другото краче на прекъсвача кабела отва към минуса на дъното. Плюса на вентилаторчето беше къс и се наложи да го удължим преди да го запоим за плюса на дъното. Плюса и минуса взехме от буксата за захранването.

Надявам се да сме ви помогнали. Истината е че трудно се намира точно къде да се запои Card Reader - а. Опитваме се да намерим още рутери от серията WRT54 за да ви покажем как се парви този мод и при тях. Успех !!!


Comments

Unknown said…
нещо не се получава с тоя кард-мод.
споките са добри.
версията на дд-врт-то е 24 от 01/19/09
Total / Free Size
3,072.00 KB / 0
а картата е 256МБ странна работа.
в моя телевизор ли е грешката ?
Unknown said…
Моят рутер е WRT54G Ver:1.1
Върху флаша пише Ver:1.41.2
Инсталирах карт четец и се опитах да го активирам, но не се получава.
Платката на рутера е с два чипа BROADCOM
BCM4702KPB и BCM4306KFB
Моля Ви, ако е възможно да ми обясните как да открия пиновете DI, DO, CLK
sigurni li ste 4e Routera vi e to4no tazi versiq "Linksys WRT54GL v1.1" Za razli4nite firmware versii na Linksys modovete sa razli4ni. Pro4etete parvata statiq za da vidite koi router izob6to stavat.

Popular posts from this blog

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1