09. RFlowCollestor & MySQL

Вече ви писахме как се конфигурира програмката RFlow за dd-wrt която показва потрбителите свързани към рутера ви както и входящия и изходящия трафик генериран от тях. В поредната статия ще ви покажем освен детайлното инсталиране и конфигуриране на RflowCollector също така начина на инсталиране и свързване на програмката с MySQL база данни. За целта ви е необходимо малко време и следните програмки:
  1. MySQL Server v4.1 (при версия 4 и надолу няма да имате проблеми с паролата!!! )
  2. MySQL Query Browser (с тази програмка преглеждате събраните данни)

Линковете са за потребители намиращи се в България но ако мислите че сваляте бавно от тях може да си изберете друг mirror от сайта http://www.mysql.com/.

Първата стъпка е да влезете в рутера си и да отидете в таблицата "Services", подменюто също се казва "Services". След като скролнете надолу ще забележите че има таблица "RFlow / MACupd". Изберете "enable" за "Rflow" и "enable" за "MACupd". Появяват се допълнителни полета. В полетата "Server IP" въведете IP адреса на компютъра, на който ще инсталирате RflowCollector и MySQL. IP-то на моя компютър е 192.168.1.117, затова там ще впиша точно този адрес. Портовете за "Rflow" и "MACupd" оставяме непроменени респективно 2055 и 2056. Следва меню където избирате какво точно ще се следи.

  • LAN&WLAN следи локалната мрежа и безжичната локална мрежа(Local Area Network и Wireless Local Area Network).
  • LAN и WLAN са същото но избирате или едната или другата опция.
  • WAN e само за входа откъдето идва интернета (Wide Area Network).

Ние ще следим LAN&WLAN затова избираме точно тях. Интервалът по подразбиране е 10 секунди но ние го сменихме на 5. Вече може да скролнете до долу, да запаметите настройките и след това да натиснете "Apply Settings". Менюто изглежда така:

Следва инсталация на RflowCollector, мисля си че това няма да ви затрудни и затова продължаваме натам. Ето ви и един screenshot на вече инсталираната програмка.

След успешното инсталиране следва конфигурирането на настройките за МАС адресите, потребителите, и настройките за MySQL сървъра. Първо се създава един текстов документ с всички потрбители и МАС адресите им в следния формат:

МАС||User Name

00:34:32:33:A2:F4||Name User_1

00:54:32:12:32:C3||Name User_2

Първо се пише МАС адресът разделен с ":" след това този символ "||" следван от потребителското име. Името може да бъде различно от това вписано в компютъра, а също така може да е написано на кирилица. Потребителя се вписва единствено и само за ваше улеснение, за да може да е по-прегледно, ако имате повече потребители. Ако се увеличат, можете да ги допишете във вече създадения документ. При следващото пускане настройките ще се актуализират и ще виждате вече асоциираните с МАС адрес потребители. Настройките се задават в менюто "Options".

Маркирайте "Enable MAC-name support" след това "import using .txt file", натискате "Open File" и избирате създадения от вас в "Notepad" текстов документ. Най-добре поставете файла в директорията където се намира самата програмка. При мен е в "C:\Progmam Files\RFlowCollectorV3". Оства ви да натиснете "Save" (намира се долу в дясно). Windows най-вероятно ще ви пита дали искате да добавите изключение в Windows Firewall за портове 2255 и 2256, позволите му, иначе RFlowCollector няма да работи. С това сте готови с първата и най-лесна част.

След въвеждането на потребителите следват настройките за MySQL сървърът. Настройките са в същото меню "Options" където бяха и предишните. Маркирайте "mySQL Export support". За "Server Host or IP" ако MySQL сървърът е инсталиран на същия компютър на който е инсталиран RflowCollector напишете "localhost". Ако обаче сървърът се намира на друг компютър задайте IP адресът на компютъра на който е инсталиран. В полето "mySQL User:" въведете произволно име с което ще се регистрирате в MySQL сървърът. Примерно такова име е "rflow_user". За полето "mySQL Pwd:" въведете паролата за потребителя "rflow_user" - в нашия случай паролата е "password". (Този потребител и парола все още не са създадени, но много скоро ще ги създадем) Следва полето "mySQL Database:" където пишем името на базата данни която ще създадем в MySQL. Нашата база данни ще се казва "rflow". Остана ни само полето "export interval" което е интервалът от време през което ще се актуализират таблиците на сървърът. По подразбиране мисля че е 30 секунди но ако искате може да го промените. Ние го променихме на 5 секунди. Запазете настройките с бутона "Save" отново. Полето "mySQL Port:" не може да бъде променяно. Портът е 3306 и ако Windows ви пита дали искате да добавите изключение в Windows Firewall ви предлагам да му позволите иначе няма да имате връзка с MySQL.

Стигнахме и до най-трудната част - инсталирането и конфигурирането на MySQL сървърът. Изберете "Typical" след това "Next" и "Install". Може да пропуснете регистрирането в www.mysql.com като изберете "Skip Sign-Up" и изберете "Next". Следва конфигурирането на MySQL. По принцип има отметка с която би трябвало да се пусне автоматично след инсталирането но поне при мен не стана. Трябваше да отида в "Start Menu, All Programs, MySQL, MySQL Server 4.1, MySQL Server Instance Config Wizard".

В "Configuration Wizard" продължете с "Next", след тов "Standart Configuration", изберете "Install As Windows Service". За "Service Name:" оставете MySQL и ако искате да се стартира с всяко пускане на Windows изберете "Launch MySQL Server automatically". Продължете натам и въведете парола за потребителя "root". Това е администраторският account на базата данни. Изберете си сигурна пароля която няма да забравите, защото с "root" се конфигурира сървърът и се дават права на други потребители. Ако мислите че ще ви се налага да администрирате MySQL от друго място дистанционно, селектирайте и "Enable root access from remote machines". Продължете с "Execute". Появява се съобщение че всичко е наред и разбира се "Finish". Вече си имате MySQL Server с пунат Service "MySQL" в Windows, тоест базата ви данни работи. Остава само да се конфигурира.

След инсталирането на MySQL идва конфигурирането. Отваряте конзолата CMD (Command DOS Prompt) на Windows и сменете текущата директория с командата "cd C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\bin\". Логнете се като root, тоест администратор. Това става като напишете следната команда:

" mysql -h localhost -u root -p "

след което си пишете паролата и влизате в конзолата. Ако обаче си нямате никаква представа от DOS и как се работи в такава среда MySQL са сложили линк с който може да влезете в конзолата под DOS. Той се намира като натиснете "Start Menu; All Programs; MySQL; MySQL Server 4.1; MySQL Command Line Client". Така влизате директно като администратор и трябва единствено да си напишете паролата. И така вече сте в конзолата на MySQL и всичко трябва да изглежда по следния начин.

Сега трябва да се създаде база данни. Ние си избрахме име "rflow " и така за да създадете база данни с име "rflow " командата е:

" CREATE DATABASE rflow; "

за да видите всички съществуващи таблици командата е:

" SHOW DATABASES; "

Както виждате има 3 бази данни, едната е "mysql " - която си е стандартна, другата е "test " - кояте е предварително създадена но в която няма нищо и третета е "rflow " - тази която току що създадохме. Следва команда с която казваме на MySQL да ползва тази база данни:

" USE rflow; "

Следва да създадем потребителят който вече въведохме в " RflowCollector " а именно "rflow_user". Също така трябва да му дадем права да използва вече създадената база данни. Командата е:

" GRANT ALL ON rflow.* TO 'rflow_user'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password'; "

където "rflow" е името на базата данни, "rflow_user" е името на потребителя, "localhost" е адресът където е инсталиран MySQL и "password" както сами се досещате е паролата на потребителя.

Ако използвате MySQL версия 5 и нагоре е необходимо да въведете командата:

" SET PASSWORD FOR 'rflow_user'@'localhost' = OLD_PASSWORD('password'); "

това указва MySQL да използва "стар стил използване на парола". Препоръчвам независимо коя весия MySQL ползвате да напишете командата защото аз лично имах проблем с версия 4.1

И така лек преглед на направеното до момента:

  • инсталирахме и конфигурирахме "RFlowCollector"
  • инсталирахме MySQL база данни
  • създадохме база данни с име "rflow"
  • създадохме потребител "rflow_user" с парола "password"
  • дадохме права на вече създадения потребител да се свързва с базата данни от локалния компютър а именно "localhost"

Последната стъпка е създаването на таблици във вече създадената базаданни. Структурата на таблиците се копира и въвежда от документ в директорията на RflowCollector. Името на документа е "mySQL.txt" Копирайте таблиците една по една като изпускате първата команда "DROP TABLE IF EXIST..." от всяка таблица. Броят на таблиците е общо 5. Въвеждането изглежда горе долу така:

Това се прави за всичките 5 таблици. След въвеждането и на последната напишете командата;

"SHOW TABLES;"

Ще видите вече създадените от вас таблици. При нас изглеждат така:

Ако мислите че всичко е наред и имате всички таблици в базата данни напишете "EXIT;" за да излезете от конзолата. Ако пък се появява съобщение за грешка се обърнете към User Manual - a. Идва и момента в който проверяваме дали "RflowCollector" се свързва с "MySQL". Отворете "RflowCollector", ако няма връзка ще се изписва с големи червени букви "no mysql Connection!".

Ако има връзка и всичко е наред горе в дясно под надписа "HTTP Username Import" със зелени букви ще присветва "mySQL" в зелено. Разбира се и червеният натрапващ се надпис няма да се появява.

След всички тези мъки инсталирайте "MySQL Tools". От "Start Menu;MySQL;MySQL Query Browser" си пускате MySQL Query Browser. С него се преглеждат записите в таблиците които създадохме. На снимките долу виждате как се логва в програмата. За "Server Host" даваме "localhost", за "Username" и "Password" създадения от нас "rflow_user" с парола "password", за "Default Schema:" което в същност е базата данни въвеждаме "rflow".

След като влезете за да видите резултатите във всяка таблица просто цъкнете два пъти върху желаната от вас таблица и натиснете "Execute". За другите таблици се процедира по същия начин.

Надявам се да имате полза от положеното усилие. Според мен определено си струва. Успех!!!

Comments

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1