12. dd-wrt Communication

Поредната статия в блога ще е за начините на достъп до рутера ви. Тези които са чели писаните до сега статии най -вероятно се чудят защо вграждаме мемори карта като нямаме достъп до нея, или поне няма достъп до нея през web интерфейсът. С тази статия ще ви покажа как става това, но нека първо се запознаем с начините на достъп до рутера.
  • web Interface - това е достъпът до рутера ви през произволно избран Browser. Такъв може да е Internet Explorer, Firefox, Opera или друг който си изберете. Или казано с други думи това е начинът, който всички знаят, и с който всички си конфигурират рутера независимо дали е Linksys или някакъв друг.
  • Telnet Connection - терминална връзка на порт 23 без никакво security.
  • SSH Connection - пак терминална връзка с рутера ви на порт 22 но за разлика от телнет сигурна такава като паролата е криптирана. Може да се използва и ключ (Shared Key).
  • console Connection е последният начин на връзване, но за разлика от другите два вида връзката се осъществява с Data кабел вързан на COM порт на компютъра ви. (ако работите от лаптоп без COM порт може да използвате USB to COM преход

telnet Connection

Започваме с "telnet Connection" защото си мисля че е излишно да обяснявам как се влиза в рутера през web интерфейс. Това е ясно вече от досегашните постове.
За да използвате telnet трябва да си отворите конзолата. Най - лесният начин е да напишете "CMD" в "RUN". RUN се извиква най-лесно с комбинация "Windows бутон + R" И така извикали сте RUN пишете CMD последван от Eter. Да кажем че вече сте в конзолата, сега трябва да разберете IPто на рутера ви. По default за dd-wrt IPто е 192.168.1.1 но понякога може да е сменен. За да разберете IPто напишете в конзолата "ipconfig/all". В зависимост от това дали използвате нормална LAN или Wireless карта, IPто на рутера ви е даденият ви автоматично Gateway адрес зa дадения интерфейс. Вида на инетрфейсът (Ethernet или Wireless) е описан в Description. Ако имате повече мрежови карти може да се наложи да скролнете нагоре за да видите вързаната към рутера. (Това всичко е в сила ако рутра ви има включен DHCP и раздава адресите автоматично, ако пък сте задали всичко ръчно явно знаете какво правите)

За тези които ползват Windows Vista за да използват telnet клиента трябва да го активирате. Това става в "Contro Panel/Programs and Features" там в ляво отгоре имате "Turn Windows features on or off" след което изчаквате малко да се заредят и избирате "Telnet Client" Давате ОК и сте готови, имате си telnet команда във Vista

Вече знаем IP адресът на рутера: 192.168.1.1 и сме в конзолата. За да влезем в рутера пишем:
"telnet 192.168.1.1"
появява се името на "рутера ви и login: " там пишете "root"- това е администраторският акаунт. Както се досещате следва парола"Password: ". Ако сте си прекръстили акаунта (dd-wrt след версия 24 дава тази възможност) администарторският акаунт пак си остава root. Ако пък влизате директно след флаш на dd-wrt по default се логвате с "User: root" и "Password: admin" Предупреждавам ви само че ако използвате "telnet" от разстояние и не сте сигурни дали има някой който шпионира между вас и рутера, тази операция може да е опасна защото паролата се предава по мрежата като обикновен текст!!! Ако искате да предоствратите това използвайте SSH.

От тук следват линукс команди с които можете да работите в рутера. Ето и няколко полезни като за начлао:

"ls" - същото като dir в Windows, извиква какво има в текущата директория
"cd директория" - влизате в директорията която сте напислаи след cd
"cd .." - отивате в предишната директория (забележете че между cd и точките има разстояние - в Windows например не е така)
"pwd" - показва в коя директория точно се намирате

За да влезете в мемори картата напишете: "cd /mmc", а да видите какво има вътре напишете: "ls". Най - верочтно ще видите една директория и тя е: "lost&found".

SSH Connecton
SSH връзката на практика ви дава почти същото, но с малко повече екстри. Като първа и неуспоримо полезна екстра това е криптираната връзка (ако използвате рутера си в къщи може би няма да е толкова полезна, но ако го администрирате от разстояни еопределено е нещо) Най - полезното за Windows потребители е това, че през SSH може да се работи с директориите и файловете под графичен интерфейс.
Начините за връзка през SSH са два, това са Public Key Method и Password Login Method. Тъй като досега никога не съм ползвал Public Key Method ще ви покажа как да се вържете по втория начин като игнорирате грешките които ви дава за групите потребители.

Ето и какво ви трябва за да използвате SSH:

първо трябва да активирате SSHd от "System/Secure Shell/SSHd"
  • SSHd_________________enabled
  • SSH TCP Forwarding_____disabled
  • Password Login_________enabled
  • Port__________________22
  • Authorized Keys - оставете го празно

след това активирайте от "Administartion/Remote Access/SSH"
  • SSH Management_______enabled
  • SSH Remote Port_______22

и накрая за да влезете ви трябва програмка. За да имате графичен интерфейс използваите WinSCP, а ако предпочитате да работите в конзола си свалете PuTTy

Това са няколко screenshots за да е по-ясно:


Ето и настройките за PuTTy и WinSCP:


За User и Pass използвайте същите като за telnet респективно "root" и "admin". Ако сте сменили паролата разбира се трябва да напишете нея. Обърнете внимание и на "File Protocol" при WinSCP който трябва да е "SCP". И ако сте настроили всличко както трябва (аз лично почти никога на успявам от първия път) би трябвало да се свържете безпроблемно към рутера ви. Трябва да изглежда горе долу така:


console Connection
за този тип връзка ще се наложи да напиша още една статия защото самата модификация за нея не е от най-лесните. Ако за ММС модификацията ви бяха необходими само четец, ММС карта и кабелчета, то тук за да работи COM порта са необходими още няколко части и в частност MAXIM 3232CPE IC който увеличава напрежението от 3,3Vcc на 5.0Vcc. Аз обаче ще ви покажа по-лесен начин като използваме стар Data Cable за Nokia или Siemens. Само за инфо ще кажа че по този начин имате директен достъп до чипа и може да гледате с точно какво се случва в рутера ви. Помага най-вече при брикнати рутери(Recover from bad Flash). Може да пишете команди като в telnet и SSH но за разлика от връзката с telnet и SSH, през този интерфейс не можете да правите upload.

Ако обаче вече си имате монтиран СОМ порт за да видите какво точно се случва в рутера ви, ви трябва програмка. Може да използвате Hyper Terminal ако сте Windows XP потребител или отново PuTTy ако работите под Windows Vista.

Настройките са следните:
Seriаl Line: COM1 (ако работите на друг СОМ порт го сменете)
Speed(baud): 38400 (ако виждате йероглифи пробвайте др. скорост)
Data Bits: 8
Stop Bits:1
Parity: none
Flow Control: none

Comments

Popular posts from this blog

11. Linksys WRT54GL v1.1 MMC/SD MOD & Cooler MOD

13. WRT54GS v1.0 & WRT54G v2.0 MMC/SD MOD

08. Install and configure DD-WRT on WRT54GL v1.1